Tricicleta este pasul pe care copiii il fac de obicei spre sportul cu doua roti, bicicleta. Daca ii place sa pedaleze de la varste mici, atunci copilul, cu siguranta ca va avea o placere si pentru biciclete, atunci cand va creste.
Pana la acest punct insa, exista o serie de mici amanunte pe care trebuie sa le stim despre triciclete copii. Unele sunt de natura tehnica, altele de natura medicala, care tin de buna dezvoltare a micutilor.
De asemenea, exista o serie de dotari standard pe care trebuie sa le urmaresti la triciclete copii, precum si o serie de dotari premium, la care ar trebui sa fii atent in momentul achizitiei.
Despre toate acestea, va vom vorbi in randurile ce urmeaza.
De la cati ani folosim triciclete copii
Primul lucru pe care ar trebui sa-l avem in vedere atunci cand pornim in achizitia de triciclete copii este varsta pentru care sunt concepute acestea.
Aici, specialistii spun ca varsta de la care un copil poate fi pus in tricicleta este de la 8 luni-un an, atunci cand el incepe deja sa isi tina spatele si capul drepte, pentru a nu perturba ritmul natural de crestere si pozitia corpului.
Mai mult, un lucru de luat in calcul este acela ca, de la aceasta varsta, micutii incep deja sa nu se mai simta confortabil in carutul clasic, astfel ca schimbarea spre tricicleta poate fi o optiune.
Insa, daca pentru un copil de doi-trei ani tricicleta poate parea ceva normal, aceasta fiind vazuta deja ca o forma de distractie, in cazul micutilor de un an, acestea sunt un simplu mijloc de locomotie, intrucat placerea pentru pedalat nu are cum sa fie dezvoltata.
Iar in conditiile in care lipsa dezvoltarii corporale, comportamentul si lipsa echilibrului pot predispune la accidente la aceasta varsta, tricicletele pentru copii trebuie prevazute cu anumite sisteme de siguranta standard.
Dotari standard pentru triciclete copii
Prima dintre acestea este bara de protectie, in fond, un cadru metalic ce inconjoara copilul in zona braului, astfel incat sa ne asiguram ca acesta nu va cadea pe o parte atunci cand sta pe scaunel.
De asemena, dat fiind ca micutii inca nu stiu sa pedaleze, tricicleta ar trebui sa fie prevazuta cu maner de tractare sau impingere, dupa caz.
Din acest punct de vedere, putem spune ca pozitionarea manerului poate face diferenta intre o tricicleta simpla si una multifunctionala, in care manerul poate fi mutat din spatele scaunelului in fata, pentru a avea un control vizual direct asupra copilului.
Acestea sunt cazurile in care copiii, de multe ori, adorm in scaunelul tricicletei, iar contactul vizual cu acestia este esential pentru siguranta lor. Totodata, tricicleta este un accesoriu de sezon, ce poate fi folosit, asemenea bicicletei, in anotimpul calduros, cel mult primavara sau toamna.
Din acest punct de vedere, o protectie solara, asemanatoare unei mici cupole, este esentiala pentru protectia in fata razelor ultraviolete. Nu in ultimul rand, in achizitia unei triciclete copii trebuie sa fim atenti la materialele din care aceasta este construita.