Cantare electronice si case de marcat

Cantarele electronice sunt dispozitive de masurare a greutatii si sunt de mai multe tipuri. In functie de tipul sau de domeniul in care sunt utilizate, enumeram cantarele cu etichetare, care sunt destinate mediului in care este necesara etichetarea a diverse produse; cantarele tip platforma, sunt acele cantare electronice pe care le vezi cel mai adesea in piete; cantarele comerciale, sunt acel tip de cantare care sunt intalnite pretutindeni in magazine de mici dimensiuni dar si in magazine de mari dimensiuni, cum ar fi in supermarketuri. Unele supermarketuri moderne au instalate astfel de cantare in care clientul aseaza produsul pentru a-l cantari si apoi primeste o eticheta pe care o lipeste de punga in care se afla produsul. Astfel atunci cand merge la casa, operatorul nu mai pierde timp pentru a cantari si cataloga diverse produse, cum ar fi legumele, fructele sau semintele.

Cantarele de laborator, asa cum le spune si numele sunt acele cantare folosite cu precadere in laboratoare. Spre deosebire de celelalte cantare, acest tip de la octoservsistem este prevazut cu pereti speciali, transparenti, in interiorul carora se afla un platan modern. Scopul celor patru pereti este de a izola platanul de praf si de actiunea unor curenti de aer, pentru a elimina sau preveni influenta acestori factori in masurarea greutatii. Alt tip de cantar este cel de precizie, folosit in mod special de catre bijutieri in cantarirea greutatii a bijuteriilor pentru a le putea numara mai usor, iar un alt tip de cantar cu o functie asemanatoare este cantarul cu numarator, pentru a numara obiectele plasate pe platan.

Cantarele electronice dupa ce au fost cumparate trebuie sa fie verificate metrologic la anumite intervale de timp in functie de produs.Verificarea metrologica inseamna un test asupra cantarului pentru a se verifica daca acesta mai afiseaza sau nu valorile de greutate in mod corespunzator. In cazul anumitor tipuri de cantare, cum ar fi cele de precizie, verificarea metrologica este riguroasa si foarte necesara.

Casele de marcat sunt si ele pretutindeni intalnite in magazine sau supermarketuri, fiind de cele mai multe ori folosite impreuna cu cantarele electronice. O casa de marcat este un dispozitiv pentru a elibera bonuri fiscale si este folosita de regula in activitati in care se emite o mare cantitate de bonuri. O casa de marcat, in functie de tipul acesteia, poate fi conectata la un calculator, pentru a face mai usor calcule, la un cititor de coduri de bare, care poate fi mobil sau nu, pentru a usura munca operatorului, dar si la un cantar electronic, in acele medii cum ar fi piete, magazine de alimentare. Anumite case de marcat mai scumpe au incorporate functii precum un jurnal electronic, care tine evidenta bonurilor fiscale, calculeaza automat restul atunci cand clientul plateste, pot avea o functie de imprimanta fiscala sau pot avea atasat un sertar.

Leave a Reply