Cu ce se ocupa un business angel

V-ati intrebat vreodata ce este un Business Angel si cu ce se ocupa? Ei bine, acesta este un om de afaceri care investeste bani, idei si experienta pentru dezvoltarea afacerilor de inceput sau a celor care se afla in crestere. Unele persoane care fac parte din categoria acestor “business angels” isi doresc dupa finantare, un loc in consiliul de administratie, precum si posibilitatea preluarii si detinerii controlului sau macar o parte a acestuia.

Totodata, acestia isi doresc sa cunoasca indeaproape mersul afacerii, cum se dezvolta si creste aceasta, precum si posibilitati de atragere a capitalului. Pentru protejarea investitiilor, acesti business angel isi conditioneaza participarea de obligatia aprobarii de catre ei a deciziilor majore din firme.

Insa, cel mai important lucru pe care acestia il asteapta este un plan de afaceri foarte bine pus la punct si care are sanse de reusita. Pe langa resursele financiare, acesti “ingeri” vin si cu experienta pe care au acumulat-o pe parcursul anilor cu scopul de a creste eficienta afacerii si de a face profit intr-un timp cat mai scurt.

Durata de finantare prin aceasta metoda este medie sau lunga, iar cand vorbim de investitie, aceasta nu depaseste 1 milion de euro. Nivelul insa depinde de la un investitor la altul, insa in cazul unor sume prea mici, mai mult ca sigur nu va exista nici un interes.

Asadar, daca aveti nevoie de o finantare a carei valoare este redusa, inainte de a merge la un investitor trebuie sa fiti convins ca ati epuizat toate sursele pe care le-ati avut la indemana: surse proprii, familie, prieteni, credite personale ori leasing.

In cazul in care nu stiti, un investitor nu va intra intr-o afacere pe care si-o va construi doar pe banii lui. Pentru a obtine o finantare trebuie sa convingeti persoana de la care doriti sa obtineti banii ca ideea de afaceri este una foarte buna care va aduce castiguri foarte mari. Un plan bine pus la punct precum si puterea de convingere va ajuta sa aveti succes.

Ce fac cei cu IMM-uri

In cazul in care un start up sau un IMM are nevoie de o finantare, pot apela cu incredere la ajutorul unui business angel. Este o metoda mai simpla decat sa obtineti bani de la banci, avand in vedere ca acestea sunt destul de reticente in a acorda credite afacerilor mici.

Legea aprobata recent prevede ca timp de trei ani de la aceasta tranzactie, business angel-ul va beneficia de scutiri fiscale. Din pacate, tara noastra inca sta slab la capitolul investitori. In timp ce la noi exista in jur de 50 de astfel de “ingeri”, in Uniunea Europeana sunt peste 30.000 de astfel de investitori. Pana la urma, acestia investitori nu sunt numiti degeaba “ingeri”.

Leave a Reply