Ia este un brand national iar pentru cei care inca se mai intreaba cum s-a tras aceasta concluzie, raspunsul este foarte simplu.
Pentru ca a avut multa promovare in ultimul timp ia a primit recunoastere internationala si a devenit un veritabil simbol al romanilor dar si al Romaniei in general.
In afara de alte obiecte specifice noua, ia are un rol foarte important si a fost purtata chiar si de straini, acesta reprezentant un motiv de mandrie pentru fiecare persoana. Din motivul acesta, ia trebuie sa se afle in dulapul fiecarui roman.
Chiar daca exista si voci importante care au ajutat enorm la promovarea iei in afara tarii, iile traditionale sunt un brand neoficial. Ia inca nu a intrat in patrimoniun Unesco insa de Sanziene sarbatorim neoficial ziua iei. In aceste zile putem vedea pe strazi o multime de modele de bluze de dama traditionale romanesti in diverse culori si forme care ne incanta privirile.
Exista de asemenea o comunitate vizibila care militeaza pentru studii despre ie din mai multe perspective, si care activeaza online fiind reprezentata de persoanele care vor sa produca si sa comercializeze ii.
Aceste firme sau mici intreprinzatori spera ca in final sa existe si in Romania institutul dedicat iei care sa serveasca drept o autoritate ce poate da certificate de autenticitate acestei bluze traditionale. Acest institut ar trebui sa functioneze totodata si sub forma de spatiu de cercetare a iei traditionale.
Institutul de folclor si etnografie a creat un album special in care specialistii aduna un mare numar de capasi populare care au fost stranse din peste 800 de state. Acesta este de fapt o parte a unui demers mai amplu si reprezinta un dosar pe care Romania il face pentru UNESCO in speranta ca ia va ajunge in patrimoniul mondial in final.
Sunt mai multi specialisti care sustin si ca portul popular vechi si autentic a disparut cu 100 de ani in ruma pentru ca oamenii au intrat in contact cu zona moderna.
Pentru cei care vor sa recunoasca o ie autentica este important sa fie atent la absolut toate detaliile importante. Spre exemplu iile originale nu au terminatie pentru ca femeile considerau pe vremuri ca nu trebuie sa faca nimic perfect.
Dupa Marea Unire din 1918 iile sunt promovate ca simboluri unitare pentru romani si portul popular este asemanator in toate zonele existente in tara. In prezent a supravietuit si un mix de elemente traditionale si insertii moderne si se pot observa inca diferente dintre regiuni.
Iile autenitce au fost facute din panza rara si foarte speciala denumita panza de casa. Uneori aceasta panza purta si denumirea de panza inalbita si era tesuta la un rzboi cu ajutorul a doua ite.
Iile cusute cu arici, mulineuri sau margele si fluturi, fire albe sau galbene si fire metalice, aveau uneori pe ele si beteala. Iile cu beteala erau folosite de obicei pentru ocazii foarte speciale si nu erau folosite in fiecare zi. Cele mai interesante modele de ii erau purtate de fetele tinere.