Ghid pentru super-mamici: Cum sa alegi biberoanele pentru copii?

Hrănirea bebelușului cu lapte matern este un proces esențial, care asigură dezvoltarea și creșterea sănătoasă a nou-născutului.

Din păcate, însă, există situații în care mămicile întâmpină o serie de probleme din varii motive – fie că lactația nu este suficientă, fie că au făcut mastită. În aceste cazuri, hrănirea sugarului cu biberonul devine o soluție la îndemână.

Fiind vorba despre sănătatea copilului tău, nu poți face o alegere nechibzuită și fără o documentare în prealabil. Așadar, în condițiile în care pe piața de profil există astăzi zeci de modele de biberoane bebeluși, cum te poți asigura că faci alegerea potrivită?

Ghidul de mai jos își propune să îți ofere câteva răspunsuri la întrebările ce vizează alegerea biberonului ideal pentru copilul tău.

Ce tipuri de biberoane pentru copii există?

În funcție de materialele din care sunt fabricate, există biberoane din plastic și biberoane din sticlă. Mulți părinți se întreabă care dintre cele două variante este cea mai bună – biberonul din sticlă sau cel din plastic?

Ei bine, fiecare dintre aceste tipuri de biberoane bebeluși au anumite avantaje și dezavantaje. Specialiștii îi sfătuiesc pe părinți să cântărească bine ambele opțiuni și să aleagă unul sau mai multe biberoane pentru nou născuți în funcție de nevoile bebelușului:

  • Biberoane din plastic – au prețuri mici, sunt ușoare și nu sunt casante;
  • Biberoane din sticlă – rezistă mai bine în timp, sunt foarte igienice, dar pot fi incomode pentru cei mici din cauza greutății, și se pot sparge cu ușurință.

Ce dimensiuni de biberoane sunt disponibile?

De obicei, mămicile folosesc biberoane de bebeluși cu capacitatea de 120-150 de ml. În funcție de brand și de producători, se găsesc biberoane cu dimensiuni variate (60, 120, 125, 240, 250, 260, 300 și 330 ml).

Pentru un sugar de până într-o lună, un biberon de 60 ml este suficient. Pe măsură ce cresc și burtica lor cere să fie hrăniți mai mult și mai des, așadar achiziționarea unui biberon mai încăpător devine absolut necesară. Astfel, soluția ideală pentru un bebeluș de 6 luni o constituie un biberon cu o capacitate de minim 240 de ml.

În ce forme se găsesc biberoanele pentru copii?

În prezent, există zeci de modele de biberoane – atât în variante clasice cu linii drepte și gât mai îngust, cât și în variante moderne cu gât larg care facilitează atât umplerea cât și curățarea. Producătorii caută noi soluții pentru a le ușura viața părinților astfel că în zilele noastre, se pot găsi biberoane cu forme ergonomice care le face ușor de manevrat și ușor de ținut.

Cum alegi tetina?

Pe lângă alegerea recipientului, un alt aspect deosebit de important vizează alegerea tetinei. Care sunt factorii de care trebuie să ții cont?

Materialele

În primul rând, de materialele din care sunt confecționate. Printre cele mai utilizate se numără latexul și siliconul. Specialiștii recomandă alegerea tetinelor din silicon întrucât sunt mult mai rezistente și sunt mai bine tolerate. Latexul este un material care predispune la alergii, așadar nu este o alegere tocmai sigură.

Forma

În al doilea rând, forma tetinelor e un alt factor destul de important. Fie că optezi pentru tetine tradiționale ( forme rotunjită, ca de clopot), fie că alegi tetine ortodontice (adică acele tetine care se adaptează la cavitatea bucală a sugarului), important este să vezi dacă care este alegerea cea mai potrivită pentru cel mic – adică dacă el acceptă modelul nou de tetină.

Acest lucru este indicat în special dacă tetina veche s-a deteriorat. O altă variantă ar fi să cauți una identică pentru a evita riscul ca bebelușul tău să o respingă.

Dacă vrei să faci trecerea de la alăptare la hrănirea cu biberonul este recomandat să optezi pentru o tetină care are o configurație cât mai similară cu forma mamelonului astfel încât micuțul să se simtă cât mai confortabil.

Leave a Reply