Unul dintre cele mai mari neajunsuri ale locuintelor aflate la ultimul nivel il constituie infiltratiile de apa. Acestea pot fi cauzate atat de fisurile aparute in planseu de-a lungul timpului, cat si unor instalatii neizolate corespunzator sau deteriorate din cauza vechimii ori a vibratiilor. In acest din urma caz, nu putine sunt situatiile in care sistemele de drenaj, realizate din tevi metalice, au cedat din cauza coroziunii provocate de actiune a apei, conducand in final la infiltratii, umezeala si mucegai. Prin urmare, o buna izolare punem spune ca ne poate asigura un mediu sanatos si confortabil, fiind responsabila nu doar de siguranta cladirii, in ansamblu, ci si de protectia in fata dezvoltarii mucegaiului si a bacteriilor nedorite, favorizate de infiltratiile de apa.
Unul dintre materialele cele mai folosite pentru sistemele de hidroizolatii, pe intreg mapamondul, il constituie membranele bituminoase de impermeabilizare. Acestea pot fi prevazute din fabricatie cu armatura, prin combinarea bitumului cu diverse materiale plastice pe baza de polimeri.
Cat priveste domeniile de utilizare ale membranelor bituminoase de impermeabilizare, acestea sunt intalnite in aproape toate zonele din cladirile rezidentiale din zilele noastre, pentru a preveni scurgerile nedorite de apa. In general, membranele bituminoase sunt folosite atat la izolarea peretilor aflati la sol, la contactul fundatiilor cu solul, dar si in cazul peretilor exteriori, care se afla in contact cu solul umed sau care se afla chiar sub nivelul apei. Nu in ultimul rand, membranele bituminoase impermeabilizante sunt folosite la izolarea balcoanelor, teraselor sau acoperisurilor, in general, precum si a camerelor aflate sub bai, cazi sau lavoare.
Nu in ultimul rand, membranele bituminoase mai pot fi utilizate in cazul rezervoarelor de apa, a iazurilor de acumulare ori a piscinelor de agrement, precum si in cazul peretilor de sustinere sau a autostrazilor, a drumurilor aflate in apropierea transportului feroviar, a podurilor ori a viaductelor.
In aceste cazuri, scopul folosirii membranelor bituminoase este de a creste rezistenta mecanica a lucrarilor de hidroizolatie fundatie impotriva miscarilor, vibratiilor ori a altor forte care ar putea afecta structura constructiilor.
In cadrul membranelor bituminoase impermeabile se foloseste de multe ori poliester sau pasla realizata din vata de sticla, pe post de armatura.
Un alt material folosit in hidroizolatii este grundul, care confera durabilitate si siguranta intregii lucrari. Acesta ne ajuta la obtinerea unei suprafete de lucru curate, prin crearea unui strat abraziv, menit sa creasca aderenta membranei bituminoase, mai ales cand vorbim despre suprafete de beton.
In cazul in care membrana bituminoasa hidroizolatoare este aleasa si aplicata in mod adecvat, atunci performanta lucrarii poate dura pe toata perioada de garantie oferita de producator. Daca optam insa pentru o membrana de o calitate inferioara sau la pret scazut, e posibil ca si durata de viata a hidroizolatiei sa fie mai scurta.
