Rinoplastia a devenit, fără doar și poate, una dintre cele mai populare operații estetice din România! Iar asta cu atât mai mult cu cât procedura poate fi combinată cu corectarea deviației de sept. Așadar, majoritatea persoanelor nemulțumite de felul în care arată nasul lor optează și pentru rinoplastie dacă sunt nevoite să apeleze la chirurgie pentru rezolvarea problemelor de respirație cauzate de această deviație de sept pe cât de comună, pe atât de incomodă.
Asta nu înseamnă, însă, că oamenilor le este ușor să apeleze la rinoplastie! Majoritatea se tem de ceea ce presupune această intervenție chirurgicală și, mai mult decât atât, se tem de perioada de recuperare care urmează după operație.
De aceea, decizia de a te supune unei remodelări estetice a nasului presupune o documentare temeinică, pentru a știi la ce să te aștepți.
Iată, așadar, care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre rinoplastie!
Cele 4 tipuri principale de rinoplastie:
- Rinoplastia deschisă – este operația de remodelare a nasului în cazul căreia incizia este făcută pe porțiunea de piele dintre nări, denumită și punte nazală;
- Rinoplastia închisă – operația care presupune efectuarea unei incizii ascunse, adică făcută în interiorul organului olfactiv;
- Rinoseptoplastia (denumită, simplu, și rinoplastie cu deviație de sept) – presupune efectuarea concomitentă de corectare a unei deviații de sept și de remodelare estetică a nasului;
- Rinoplastie secundară – este numită și rinocorecție.
Recuperarea după operație. În cât timp se văd rezultatele rinoplastiei?
În mare, răspunsul pe care îl caută toată lumea este cel privind rezultatele finale sau, mai bine spus, cele permanente. Acestea vor fi obținute abia după trecerea primului an de la operație. Până atunci, însă, se vor mai putea observa ușoare re-apariții ale tumefierii sau o continuare a remodelării cartilajului.
Oricum, potrivit specialiștilor, recuperarea diferă de la un pacient la altul, depinzând de organismul fiecăruia. Cea mai neplăcută perioadă poate consta în primele 2-3 zile de la operație, însă există posibilitatea ca în prima săptămână după efectuarea intervenției să fie necesară păstrarea ațelor și a meșelor intranazale, pentru menținerea formei nasului.
Mai apoi, retragerea edemului va deveni vizibilă în 2-3 săptămâni.
Timpul în care este recomandată evitarea lovirii sau frecării nasului constă în 2 luni – primele după operație – și, de asemenea, esteticienii subliniază că pacienții trebuie să țină cont de faptul că nu este indicată purtarea de ochelari, indiferent că sunt de soare sau de vedere, pentru o perioadă cuprinsă între 45 de zile și până la 3 luni.
Ce riscuri presupune remodelarea estetică a nasului?
În general, riscurile rinoplastiei constau în efectele obișnuite ale oricărei intervenții chirurgicale. Mai precis, în posibilitatea apariției unor infecții sau a unor cicatrici inestetice. Aceste riscuri, însă, pot fi evitate dacă pacientul respectă cu sfințenie recomandările medicului. În cele din urmă, orice estetician își dorește ca vindecarea să decurgă fără probleme pentru ca operația pe care a efectuat-o să poată fi declarată una reușită, cu rezultate perfecte!
Cât costă o rinoplastie?
Pentru că, așa cum spuneam la început, operația de corecție a nasului a devenit populară și în România, tot mai mulți chirurgi esteticieni s-au specializat în rinoplastie, astfel că există, în special în București, numeroase clinici la care se poate apela pentru efectuarea unei rinoplastii. Prețul unei astfel de intervenții ajunge, în medie, până la 3.000 euro.