Uneori este greu sa pricepem ca si noi am fost candva niste mici particule microscopice. Oliver Wendell Holmes obisnuia sa spuna ca viata individului incepe cu 100 de ani inainte ca el sa se nasca. Existenta noostra din punct de vedere fiziologic nu incepe cu nasterea, ci ea dateaza cu 9 luni inainte de venirea pe lume. Particula care este inceputul nostru ajunge la viata prin hranire. Ea are nevoie de adapost, caldura constanta, de eliminarea substantelor de prisos si de o mama sanatoasa care sa consume alimente sanatoase pentru a-i asigura fatului un inceput bun.
Un bun gradinar invata curand ca solul are nevoie sa fie imbogatit cu azot, fosfor si potasiu. Azotul ajuta la dezvoltarea frunzelor; fosforul la formarea florilor; iar potasiul intareste radacinile si tulpina. Lipsa oricaruia din aceste elemente face ca planta sa sufere.
Tot asa se intampla si in cazul cand din alimentatia zilnica a viitoarei mame lipsesc unul sau mai multe din mineralele de care are nevoie in perioada de sarcina: formarea organismului fatului va suferi.
Orice mama doreste sa dea nastere unui copil viguros, robust. Ea doreste de asemenea ca nasterea sa dureze putin, sa fie usoara si dupa aceea sa-si recapete puterile repede. Aceasta este o mostenire din starea primitiva a omului. Viata de trib impunea o deplasare continua si nu era timp de asteptat femeile care se ridicau si se deplasau cu greutate.
In zilele noastre, modul de alimentatie constituie un foctor important pentru a asigura o nastere usoara si refacerea rapida a puterilor mamei.