Stabilitatea masinii tale, oferita de bieleta antiruliu

Tinuta unei masini la drum este una dintre caracteristicile pe care multi dintre noi o neglijam. Suntem atenti daca motorul trage cum trebuie, de viteza pe care o prindem pe sosea, si mai putin la elementele care ar putea face diferenta in cazul unui viraj pentru evitarea unui obstacol sau la o franare ceva mai brusca.

Iar aceste elemente sunt de cele mai multe ori cu totul altele decat cele care dau puterea masinii sau performanta sistemului de franare. Unul dintre ele este bieleta antiruliu. Ce este insa aceasta piesa? Putini au auzit despre ea si mai putini stiu cu exactitate care este rolul ei in intregul angrenaj care constituie propulsarea autoturismului.

Ce este bieleta antiruliu?

Inainte de toate, trebuie spus ca bieleta antiruliu este o piesa care asigura stabilitatea masinii la drum. Alaturi de caseta de directie, aceasta asigura practic o buna tinuta la drum a masinii.

Astfel, daca in cazul casetei de directie putem spune ca asigura transmiterea energiei de la volan spre planetara si rotile autovehiculului, pentru a genera efectuarea virajelor si a altor manevre, bieleta antiruliu impiedica balansarea autoturismului intr-o laterala sau alta, asigurand mentinerea garzii la sol stabila.

Practic, acest lucru se vede cel mai bine atunci cand luam virajele mai stranse, ori cand rulam cu masina in curbe, la viteza ceva mai mare. In acest moment, masina are tendinta de a se apleca intr-o parte si de multe ori dam vina pe amortizoare.

Acestea au o parte din vina, insa principalul element care tina masina la sol in astfel de cazuri, stabila si echilibrata, este bieleta antiruliu. Aceasta este practic elementul de legatura intre amortizoare si bara stabilizatoare, asigurand, asa cum spuneam, echilibrul masinii la drum.

Din punct de vedere al fabricatiei, bieleta este o piesa metalica, ce actioneaza practic ca o contra-parghie intre amortizoare si bara stabilizatoare, impirdicand masina sa se rastoarne in cazul unor viraje, datorita mutarii centrului de greutate al masinii si al fortei centrifuge.

Cum observam defectele la bieleta antiruliu?

In ceea ce priveste defectele, acestea sunt detectate de obicei in service-urile specializate, de catre mecanici priceputi. Astfel, o simpla balansare a masinii intr-o parte si in alta poate indica unele probleme la bieleta antiruliu.

De asemenea, aceasta poate fi stransa ori reglata cu atentie, pentru a evita jocul intre piesele mai sus mentionate. Iar daca simti ca masina ta nu mai este atat de stabila in curbe sau la viraje are tendinta de a se desprinde de la sol si a iesi in decor, ar fi bine sa consulti imediat un mecanic.

Leave a Reply