Tot ce trebuie sa stiti despre marketingul pe retelele de socializare

In acest articol va vom oferi mai mult exemple de marketing online si exemple de promovare a unui site.

Activitatile precum incarcarea unei imagini a “noilor adidasi Converse pe Facebook” este un exemplu de promovare pe retelele de socializare.  Recomandarile si evaluarile electronice sunt o modalitate convenabila de promovare a unui produs prin intermediul interactiunilor consumator-consumator.

Un exemplu de eWOM ar fi o recenzie a hotelului online, compania hoteliera poate avea doua rezultate posibile bazandu-se pe serviciul lor.Un serviciu bun ar duce la o revizuire pozitiva care va face publicitatea gratuita a hotelului prin intermediul retelelor sociale.Un serviciu slab va duce insa la o revizuire negativa a consumatorilor care ar putea dauna reputatiei companiei.

Site-urile de socializare cum ar fi Facebook, Instagram, Twitter, MySpace etc. au influentat  buzz-ul marketing-ului. In 1999, Misner a spus ca marketingul WOM este “strategia de marketing cea mai eficienta si mai putin inteleasa din lume”.

Prin influenta liderilor de opinie, cresterea online a “buzz-ului” de marketing “word-of-mouth” pe care un produs, serviciu sau companie il experimenteaza se datoreaza cresterii utilizarii de social media si smartphone-uri. Intreprinderile si comerciantii au observat ca “comportamentul persoanelor este influentat de multe grupuri mici” .

Aceste grupuri mici se rotesc in jurul conturilor de retele sociale care sunt conduse de oameni influenti (lideri de opinie sau “lideri de gandire”) care sunt adepti ai grupurilor.

Tipurile de grupuri (adepti) sunt numite:  grupuri de referinta (persoane care se cunosc reciproc fie direct, fie au o influenta indirecta asupra atitudinii sau comportamentului persoanelor); grupuri de membri (o persoana are o influenta directa asupra atitudinii sau comportamentului unei persoane

Specialistii de marketing vizeaza oameni influenti pe social media, care sunt recunoscuti ca lideri de opinie si formatori de opinie pentru a trimite mesaje catre publicul tinta si pentru a amplifica impactul mesajului lor.

Un post de social media de catre un lider de opinie poate avea un impact mult mai mare (prin redirectionarea postului) decat un post social media facut de catre un utilizator obisnuit. Comerciantii au ajuns la concluzia ca “consumatorii sunt mai predispusi sa creada in alte persoane” in care au incredere deja. OL si OF pot trimite propriile mesaje despre produsele si serviciile pe care le aleg.

Motivul pentru care liderul de opinie sau formatorii au o baza atat de puternica este ca opinia lor este evaluata ca fiind credibila. Ei pot revizui produsele si serviciile pentru produsele firmelor, care pot fi pozitive sau negative fata de brand. OL si OF sunt persoane care au un statut social si din cauza personalitatii, convingerilor, valorilor etc. au potentialul de a influenta alte persoane.

De obicei, ei au un numar mare de adepti cunoscuti, de altfel, drept referinta, membru sau grup aspirational, materiale video sau recomandari scrise pe un blog, si persoanele care interactioneaza cu aceste materiale pot fi influentate si pentru ca au incredere in persoana respectiva ceea ce duce la o o sansa mare de a vinde mai multe produse sau de a crea o baza de potentiali clienti.

Leave a Reply